W dniu 29. sierpnia Zarząd Główny Korporacji Mistrzów Kominiarskich Województwa Śląskiego przeprowadził szkolenie dla swoich członków. Szkolenie obejmowało przygotowanie mistrzów kominiarskich do kontroli okresowej przewodów kominowych w elektronicznym systemie ZONE na podstawie PILOTAŻOWEJ wersji systemu przez uczestniczących w niej naszych mistrzów kominiarskich.
Ponadto mistrzowie Marcin Kot oraz Roman Adamus przeprowadzili dodatkowo szkolenie z wdrażanych od tego roku sukcesywnie Elektronicznych Książek Obiektów Budowlanych.
Inwentaryzacja Budynku
Informacja związana z wprowadzeniem NOWYCH USŁUG do których Ustawowo upoważniony jest m.in. KOMINIARZ na podstawie ART. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2021 r. poz. 554, 1162 i 1243).
Wstępny wykaz niektórych danych, wynikający z PILOTAŻOWEJ WERSJI SYSTEMU – dane konieczne do wykonania inwentaryzacji budynku w systemie ZONE:
1. DANE OGÓLNE
- funkcja budynku - wybór z listy
- typ budynku - wybór z listy
- liczba kondygnacji
- liczba lokali
- kształt budynku - wybór z listy
- obwód budynku
- rok budowy
2. DANE SZCZEGÓŁOWE
- średnia wysokość kondygnacji ogrzewanych
- grubość ocieplenia podłogi na gruncie lub stropu nad garażem lub piwnicą
- grubość ocieplenia dachu
- grubość ocieplenia stropodachu
- strop nad piwnicą lub garażem - wybór z listy
- stan instalacji CG
- stopień ocieplenia ścian zewnętrznych
- grubość ocieplenia ścian zewnętrznych
3. TERMOMODERNIZACJA
- wymieniono stolarkę okienną - TAK/NIE. Gdy TAK - wymagany rok wymiany
- wymieniono stolarkę drzwiową - TAK/NIE Gdy Tak - wymagany rok wymiany
4. ŹRÓDŁA CIEPŁA BUDYNKU
- rodzaj źródła
- charakter produkowanego ciepła
UWAGA: w zależności od wybranego źródła ciepła system wymaga podania danych szczegółowych !!!
5. DANE LOKALU
DANE DOTYCZACE ŹRÓDEŁ CIEPŁA LOKALU - dla każdego wydzielonego lokalu osobno (tzn gdy w budynku jest 36 mieszkań – oznacza to wypełnienia tej karty 36 razy)
- numer/oznaczenie lokalu
- powierzchnia pomieszczeń ogrzewanych
- średnia temperatura pomieszczeń ogrzewanych w sezonie grzewczym
- liczba mieszkańców korzystających z CWU
- funkcja lokalu
- liczba mieszkańców
- lokal podłączony do wspólnego źródła ciepła - TAK/NIE
6. DODATKOWE ŹRÓDŁO/ źródła CIEPŁA - dla każdego źródła osobno (gdy np. w mieszkaniu jest urządzenie grzewcze gazowe – w tym piecyk wody użytkowej, piec kaflowy i piec transportowy, to wymagana jest wielokrotność poniższych informacji – dotyczy wszystkich źródeł - nawet bojler elektryczny
- rodzaj
- moc
- charakter produkowanego ciepła
- planowana wymiana
- rodzaj paliwa
- roczne zużycie paliwa dla źródła ciepła
Wymagane jest też podanie imienia i nazwiska osoby udostępniającej do inwentaryzacji i kontroli dany lokal.
Pliki do pobrania: